Ce sunt de fapt lactatele?

Ce sunt defapt lactatele?

Nu toate tipurile de lactate sunt la fel pentru sănătate, la fel cum nici toate tipurile de carne nu sunt la fel de sănătoase. Carnea este de foarte multe tipuri, de la carne de vânat până la crenvurști sau alte mezeluri. La fel și în cazul lactatelor, există lactate care provin de la vacă, care sunt cele mai comune, dar și cele de capră și oaie, și de asemenea există lactate mai mult sau mai puțin procesate. 

În forma sa naturală, laptele este considerat un “aliment constructor” care este compus din apă, grăsimi, zaharuri, proteine, vitamine și minerale. De obicei acestea variază în funcție de tipul de animal de la care provin și în forma în care laptele este procesat, aceste lucruri influențând procentul de apă, proteine, grăsimi și alți nutrienți. De exemplu, în figura de mai jos, poți să observi procentul de calorii din grăsimi, proteine și carbohidrați per 100 de calorii din mai multe surse de lactate:

Informații nutriționale despre lactate:

Grăsimile din lactate

Acestea variază în funcție de mulți factori, precum modul în care este procesat laptele (după cum vedem și în graficul de mai sus), dar și în funcție de tipul de animal, cu ce este hrănit animalul și chiar anotimpul în care este colectat laptele. De exemplu, o vacă care este hrănită cu lapte face un lapte cu mai multe grăsimi ”bune”, de exemplu Omega 3.

Proteinele din lactate

Sunt proteine de calitate, însă cercetările sunt încă contradictorii. Multe studii au găsit asocieri între aceste proteine și diferite forme de cancer, însă nu au fost demonstrate relații de cauzalitate directă. Totuși putem trage concluzia că beneficiile acestor proteine sunt cu mai mari decât riscul.

Calciul este important

Nu este o știre nouă faptul că calciul este cheia pentru oase sănătoase. Un nivel calciu suficient din copilărie până la maturitate ajută la formarea oaselor și apoi ajută la încetinirea pierderii osoase pe măsură ce îmbătrânim. Pe lângă aceste lucruri, calciul are un rol foarte important când ne contractăm mușchii, la închegarea sângelui și în funcționarea nervilor și a creierului.

Totuși, nu este clar dacă avem nevoie de atât de mult calciu cât este recomandat în general și nu este clar nici că produsele lactate sunt cu adevărat cea mai bună sursă de calciu pentru majoritatea oamenilor. În timp ce calciul și laptele pot reduce riscul de osteoporoză și cancer de colon, consumul ridicat poate crește riscul de cancer de prostată și, eventual, de cancer ovarian. În plus, produsele lactate pot fi ridicate atât în grăsimi saturate, cât și în vitamina A, care, la niveluri ridicate, poate slăbi în mod paradoxal oasele.

Sursele de calciu bune, altele decât cele din lapte, includ varza kale, laptele de soia îmbogățit cu calciu, fasolea coaptă și suplimentele care conțin atât calciu, cât și vitamina D (o alegere mai sănătoasă, decât să iei calciu simplu).

Hormonii din lactate

Majoritatea timpului, orice mamifer ca să producă lapte trebuie gestant sau să fi născut, ceea ce afectează nivelul de hormoni din sânge. În cele din urmă, toate lactatele au hormoni în ele, în special estrogen. Cu toate acestea, estrogenii nu ajung în sângele nostru, ci sunt defapt inactivați de ficat după ce sunt absorbiți. Există legături între nivelul de estrogen și diferite forme de cancer, însă acest nivel nu pare să fie influențat de consumul de lactate. În momentul de față nu avem suficiente dovezi convingătoare că acești estrogeni ne influențează sănătatea sau dezvoltarea.

Alți hormoni sunt artificiali, utilizați direct de mulți fermieri pentru a crește producția de lapte. Totuși, la fel ca și în cazul estrogenilor, aceștia nu ajung în sângele nostru. De asemenea, acești hormoni nu sunt activi pe oameni, doar pe animalele pentru care sunt utilizați.

Un alt tip de hormon este hormonul de creștere, care este produs atât de animale, cât și de oameni. Are un rol foarte important în dezvoltarea și creșterea oaselor, mușchilor și a altor țesuturi. Și se pare că consumul de lactate ne crește nivelul de hormoni de creștere cu până la 10% peste nivelul normal. Creșterea este atât un lucru bun, dar și unul rău. De exemplu, o persoană foarte activă are nevoie de acest hormon de creștere pentru creșterea masei musculare, însă este teoretic posibil, ca această creștere în exces să determine creșterea mai rapidă a unui cancer. Totuși, laptele nu este singurul aliment cu acest hormon de creștere, și dovezile nu sunt consistente în momentul de față.

Recomandările noastre

Îți recomandăm să alegi lactatele degresate (cele care au cu conținut scăzut de grăsimi – cu mai puțin de 3 grame de grăsimi totale pe 100 de grame). Puteți opta pentru 2-3 porții, iar copiii, adolescenții și vârstnicii ar trebui să consume 3 sau mai multe porții. 

Laptele degresat și iaurtul conțin mai puține grăsimi saturate sau ”rele” și mai mulți nutrienți buni, în comparație cu brânzeturile. Dacă reduceți consumul de brânză și să îl creșteți pe cel de lapte sau iaurt veți scădea consumul ridicat de grăsimi saturate și sare, și veți crește consumul de nutrienți buni, precum potasiu, vitamina A și vitamina D.

Puteți alege lactatele pentru un desert delicios sau gustare. Puteți alege un iaurt sau o înghețată fără grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi. Iaurtul pare să aibă cele mai multe beneficii pentru sănătate, iar o gustare dimineața cu iaurt, nuci și fructe poate fi un mic dejun sănătos și delicios. 

O variantă sănătoasă este să încercați înlocuitorii ”vegetali” ai laptelui, precum laptele de soia, de migdale sau cel de orez, care au un conținut redus de grăsimi saturate. Alegeți variantele îmbogățite cu calciu, fosfor, vitamina A și vitamina D pentru beneficii în plus pentru sănătate.  

După cum se vede în tabelul de mai jos, laptele reprezintă o sursă bogată de nutrienți, care sunt necesari pentru o alimentație echilibrată:

NutriențiCantitate de nutrienți pe 244 de grame de
lapte de vacă, cu grăsime de 3.25%
Doza recomandată zilnic pentru un adult
cu dietă de 2000 de kcal
Calorii146 kcal7%
Carbohidrați12.8 g4%
Din care zaharuri12.8 g-
Grăsimi totale7.9 g12%
Din care grăsimi saturate ”rele”4.6 g23%
Din care grăsimi nesaturate ”bune”2.5 g-
Din care Omega-30.2 g-
Din care Omega-60.3 g-
Proteine7.9 g16%
Vitamina A250 unități5%
Vitamina D98 unități24%
Vitamina B10.1 mg7%
Vitamina B20.4 mg26%
Vitamina B60.1 mg4%
Acid folic12.2 μg3%
Vitamina B121.1 μg18%
Vitamina B50.9 mg9%
Calciu276 mg28%
Magneziu24.4 mg6%
Fosfor222 mg22%
Potasiu349 mg10%
Sodiu97.6 mg4%
Seleniu9 μg13%

Surse